Omakotitalon omistajana tai haltijana vastaat siitä, että nuohous on järjestetty lain vaatimalla tavalla. Helpoiten tämä onnistuu, kun pidät nuohousvälin säännöllisenä. Käyttämätön tulisija ei tarvitse nuohousta, mutta jos tulisija ja hormi ovat olleet kolme vuotta käyttämättä, ne pitää nuohota ennen käyttöönottoa.

Pikinen hormi on paloturvallisuusriski, siksi tulisijat sekä hormit puhdistetaan nuohouksessa palamisjätteistä. Nuohous ehkäisee nokipaloja tehokkaasti ja parantaa paloturvallisuutta. Hyvin tehty nuohous nostaa myös lämmitystehoa ja säästää poltettavan puun määrää!
Kuinka usein nuohous on suoritettava?
Vakituisessa asumiskäytössä olevan rakennuksen nuohous on tehtävä vuosittain ja vapaa-ajan rakennuksissa se on tehtävä kolmen vuoden välein.
Tiesithän, että vakituiseksi asumiseksi lasketaan myös ympärivuotinen käyttö, jolloin vapaa-ajan rakennuskin tulisi nuohota vuosittain. Käyttämätöntä tulisijaa ja savuhormia ei tarvitse nuohota, mutta niistäkin kannattaa säännöllisin tarkistuksin pitää huolta mm. naakanpesien varalta, jotta tulisija olisi käyttökunnossa sitten, kun sitä taas tarvitaan!
Nuohousta ei tarvitse jättää lämmityskauden alkuun, me nuohoamme vuoden ympäri ja esimerkiksi keväällä, lämmityskauden lopussa on hyvä hetki nuohoukselle. Nuohottu hormi parantaa myös huoneilman laatua!
Mitä valmisteluja ennen nuohoojan saapumista?
Ennen nuohousta sinun ei tarvitse tehdä mitään erityisiä valmisteluita. Katolle johtavat tikkaat, kattokulkutien osat ja katon turvavarusteet on oltava kunnossa. Tulisijaa voi edellisenä päivänä lämmittää.
Kuka saa nuohota?
Nuohouksen voit tilata miltä tahansa haluamaltasi yritykseltä, mutta nuohouksen saa suorittaa vain nuohoojan ammattitutkinnon suorittanut henkilö. Meillä kaikki nuohoojat ovat koulutettua ja laajan ammattitaidon omaavia!
Suoritetusta nuohouksesta saat aina laskun, jonka yhteydessä tulee merkinnät nuohotuista tulisijoista, hormeista ym toimenpiteistä, sekä tarvittaessa nuohoojan merkinnät niiden kunnoista. Nuohoustodistus kannattaa säilyttää, jotta sen voi tarvittaessa esittää pelastusviranomaiselle.
